top of page
Klik op de afbeeldingen voor de volledige artikelen

Eerder gepubliceerd in 'Laetare', november 2017

Eerder gepubliceerd in 'Ambtelijk Contact'

Uit: Eredienst, september 2017 

De gereformeerde gezindte heeft ongetwijfeld veel vragen aan de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV).

De NBV stelt ook vragen aan de gereformeerde traditie. In dit geval heb ik ze toegespitst op de gereformeerde liturgie. Is de gereformeerde gezindte bereid om uit liefde tot de heilige Schrift en gehecht aan het sola scriptura deze vragen te overwegen? 

Lezing gehouden tijdens een symposium in de Theologische Universiteit te Apeldoorn op 28 oktober 2005. Artikel opgenomen in het boek Heilige tekst in onze taal, bijbelverhalen voor gereformeerd Nederland

De eredienst van de kerk is een taalgebeurtenis. Wanneer de christelijke gemeenschap samenkomt worden er in een bepaald zinsverband woorden gesproken en gezongen. Natuurlijk gebeurt er meer.....

 

Uit: Eredienst, September 2015

Lofprijzing en aanbidding

Lofprijzing en aanbidding zijn heel bekende woorden in de kerk. Maar ze vormen m.n. de laatste decennia ook een punt van discussie. We beseffen dat beide woorden te maken hebben met eerbied voor God. Maar hoe doen we dat, God eren? Welke houding, welke vormen passen daarbij?

Uit: Contact, mei 2011

De taal van de stilte

Is stilte niet een vreemde eend in de bijt als je het hebt over liturgie en kerkmuziek? Kerkmuziek klinkt immers en wil gehoord worden. Bij het gebed en de verkondiging klinken er woorden. Stilte wordt juist verstoord als er wat klinkt. Al zeggen we soms dat je de stilte kunt horen, dan bedoelen we toch dat je niets hoort. 

Uit: Eredienst, september 2016

 

1 / 1

Please reload

Over

Taal

Liturgie

Kerkmuziek

bottom of page